O tuleni

Tuleň obecný (Phoca vitulina) je pravý tuleň zakládající kolonie na severní polokouli. Je nejrozšířenějším ploutvonožcem světa. Jeho globální populace čítá zhruba 400-500 tisíc jedinců. Na souši se plazí po břiše.

Váží 55–170 kg. Je dlouhý 1,4–1,9 m. Pod velkýma očima jsou těsně u sebe postavené nozdry ve tvaru písmene V. Barva těla je variabilní, většinou tmavě hnědá nebo světle šedohnědá s malými kroužky a skvrnami. Tuleň obecný je oportunistický druh a může též způsobovat potíže v oblastech rybolovu. Jeho hlavní potravou jsou sledi, smačci, halváči, štikozubci a tresky, které loví při ponorech trvajících 3-5 minut. Je to savec žije ve vodě i na souši.

Oblíbenou potravou jsou tučňáci, které loví zpravidla při jejich skocích do vody. Zachytí je pomocí tlamy a drží je až do jejich vyčerpání. Tento způsob lovu uplatňuje hlavně v období, kdy se tučňáci stahují na břeh Antarktidy, aby vyvedli mláďata (listopad – březen). Další jejich potravou jsou krunýřovky, ryby, ptáci, mladí tuleni. Je známo několik případů útoků na člověka. V roce 2003 stáhl tuleň leopardí pod vodu britskou bioložku. Po vytažení jejího těla na břeh se už nepodařilo přivést ji zpět k životu. V roce 2006 byl nedaleko vědecké stanice Rothera na konci Petermannova ostrova tuleňem leopardím zabit jeden britský potápěč. Proto je třeba brát tento druh tuleně jako přirozeného predátora.